Årets edderkop i Europa 2012
Grotteeddekoppen – Meta menardi (Latreille, 1804)
Årets edderkop i Europa 2012 tilhører familien Tetragnathidae, på dansk kendt som hulhjulspindere; det danske familienavn hentyder til spindets åbne centrum (se nedenfor). Grotteedderkoppen er én af ialt 955 arter af hulhjulspindere, som beskrevet fra hele verden. I Europa findes 29 arter, i Danmark 14.
Grotteedderkoppen er geografisk vidt udbredt. Den forekommer i underjordiske huler over hele den palæarktiske region (dvs Europa og Sibirien) med undtagelse af Japan. I Mellemeuropa findes den fortrinsvis i bjergene; den er særlig almindelig i Alpernes karstområder. Den lever i huler, kældre, mineskakter og lignende steder, hvor der er en konstant temperatur på over 7 °C og hverken er for tørt eller for fugtigt. I Danmark er den særlig almindelig i grotterne på Bornholm, men er også kendt fra lokaliteter på Sjælland og Jylland. Her er den bl.a. fundet i gravhøje og jættestuer, så den kan muligvis være langt hyppigere og mere udbredt end vi kender til.
Hannens kropslængde er 11-13 mm og hunnens 14-17 mm. Den er ret mørk i farven; forkroppen er rødbrun, bagkroppen brun; begge med sorte tegninger, som regel i form af to sorte pletter. Benene er brune med sorte ringe. Grotteedderkoppen kan evt forveksles med skyggehjulspinderen Metellina merianae (Scopoli, 1763) men denne er mindre og mere grålig i farven. Alligevel bygger den større spind (med flere radier og spiraltråde) og kan derfor inkludere større insekter i menuen. En tredje art, Meta bourneti Simon, 1922, er af samme størrelse som Meta menardi og af samme farve, men findes ikke i Danmark.
Udover disse arter huser underjordiske huler adskillige andre edderkoppearter. De fleste af disse er dog meget mindre end Meta-arterne og kan ikke forveksles med disse. Mange af dem har udprægede tilpasninger til huleliv, fx er øjnene reducerede og de mangler farver. Dette gælder især dyr der lever så langt inde i hulerne at de aldrig oplever dagslys. Grotteedderkoppen findes kun i hulegange nær åbningerne og har ingen tilpasninger til liv i mørke.
Parringen finder sted tidligt på sommeren. I juli-august danner hunnen en ægsæk med 200-300 æg. Den er 2-3 i diameter og hænger i en kraftig silketråd. Hunnen vogter over ægsækken i 2-3 måneder indtil hun dør. Ungerne udvikler sig inden i ægsækken gennem sensommer og de tidlige efterårsmåneder, hvor man kan se dem som små sorte pletter gennem ægsækkens silkelag, men de forlader ikke denne før til foråret. De små unger søger mod hulens udgang hvor de opholder sig i op til et par uger. Nogle spreder sig til andre hulesystemer, andre bliver hvor de blev født. Grotteedderkoppen kan blive 2-3 år gammel.
Grotteedderkoppens spind er et hjulspind på kun 20-30 cm i diameter. Den tilhører dog ikke som korsedderkoppen den familie som kaldes hjulspindere (Araneidae), men den har samme type spind. Som de andre medlemmer af Tetragnathidae familien har spindet et “åbent” centrum, dvs uden silketråde. Spindet bruges dog kun i begrænset omfang til fangst af bytte. Meta menardilever af bænkebidere, biller, skolopendre, tusindben, overvintrende sommerfugle og natsværmere samt mange andre smådyr; de kan endog tage snegle hvilket er usædvanligt blandt edderkopper. Byttedyrene hænges typisk op i silketråde i spindet. At kunne jage uden brug af spindet kan ses som grotteedderkoppens tilpasning til et liv i huler, hvor der kun er få flyvende insekter. De mulige byttedyr kravler på klippevæggen.
I kraft af sin størrelse er grotteedderkoppen et af de mest markante huledyr i den tempererede zone. Den er derfor samtidig udnævnt til Året huledyr 2012 af den tyske forening for huleforskere (se http://www.hoehlentier.de). Den samtidige udnævnelse som Årets huledyr og Årets edderkop er resultat af samarbejde (og overlap) mellem huleforskere (speleologer) og edderkoppeforskere (arachnologer). Ekspertise indenfor begge felter er nødvendig for at vi kan lære mere om de mange bemærkelsesværdige arter som lever i de underjordiske huler (se også cave animal of the year).
Hold øjnene åbne næste gang du besøger en hule: grotteedderkoppen kan være i nærheden!
Christoph Hörweg & Søren Toft
Kontakt Danmark
Lektor Søren Toft, Biologisk Institut, Aarhus Universitet, Bygn. 1540, 8000 Århus C
e-mail: soeren.toftbiology.au.dk