Spider of the year 2012 – FI

Eurooppalainen vuoden hämähäkki 2012

Luola-aukkohämähäkki Meta menardi (Latreille, 1804)

Vuoden 2012 eurooppalaiseen hämähäkkiin liittyy useita “uutuuksia” (ensimmäisiä tapauksia vuoden hämähäkkien historiassa): uusi hämähäkkiheimo (Tetragnathidae – sauvaristihämähäkit), uusi elinympäristö (luolat) ja uusi “yhteinen” vuoden eläin (se on myös vuoden luolaeläin). Seuraavassa on lyhyt vuoden hämähäkin, Meta menardi (Latreille, 1804), luola- tai luola-aukkohämähäkin esittely.

Luola-aukkohämähäkki on yksi heimonsa 955 maailmanlaajuisesti tunnetusta lajista. Euroopassa niitä on 29 ja Suomessa 14 lajia.

Laji on maantieteellisesti laajalle levinnyt. Se esiintyy maanalaisissa onkaloissa kautta Palearktisen alueen, pohjoisia osia lukuun ottamatta. Keski-Euroopassa sitä tavataan erityisesti karstialueilla. Hämähäkki elää luolissa, kellareissa, kaivosaukoissa ja kivikkokentissä; paikoissa, joissa on kohtalainen kosteus ja jatkuvasti lämpöasteita. Hyvin kosteita tai kuivia paikkoja se välttelee. Suomessa luola-aukkohämähäkki on harvinainen, se on katsottu vaarantuneeksi (VU) vuoden 2010 uhanalaisarvioinnissa. Meillä lajia on tavattu luolista, kellareista ja kivikoista vain Ahvenanmaalta ja suppealta alueelta Turun lähistöllä.

Luola-aukkohämähäkin koiraiden ruumiin pituus on 11-13 mm ja naaraiden 14-17 mm. Yleisväritys on melko tumma, eturuumis on punaruskea, takaruumis vaalean tai tumman ruskea, molemmissa on mustaa kuviointia. Takaruumiin selkäpuolella on usein nähtävissä kaksi suurta täplää. Jalat ovat ruskeat, ja niissä on mustia rengaskuvioita. Meta menardi on mahdollista sekoittaa pienempään samanlaisissa paikoissa elävään ja paljon yleisempään lajiinMetellina merianae (Scopoli, 1863). Se on kuitenkin selvästi pienempi ja väritykseltään harmaampi. Mutta tämä laji kutoo selvästi suuremman pyyntiverkon kuin Meta menardi. Luola-aukkohämähäkin lähisukulainen, Meta bourneti Simon, 1922, on sen sijaan kooltaan ja väritykseltään samanlainen, mutta se on levinnyt paljon suppeammalle alueelle eikä sitä tunneta Pohjoismaista.

Näiden näkyvien ja näyttävien lajien ohella luolissa esiintyy runsaasti muita hämähäkkejä; joukko lajeja, jotka ovat sopeutuneet maanalaiseen elämään. Nämä ovat kuitenkin selvästi Meta-lajeja pienempiä eikä niitä voi sekoittaa näihin.

Luola-aukkohämähäkit parittelevat alkukesällä. Tämän jälkeen naaras rakentaa 2-3 cm mittaisen valkean munakotelon, joka riippuu seitissä. Munakotelossa on 200-300 munaa; naaras vartioi niitä muutamia kuukausia, kunnes kuolee. Nuoret hämähäkit voi nähdä pieninä mustina pisteinä vähitellen hajoavan munakotelon sisällä. Nuoret hämähäkit eivät kuitenkaan jätä munakoteloa ennen seuraavaa kevättä. Silloin ne siirtyvät luolan suuaukolle, jossa ne voivat viipyä useita päiviä tai viikkoja. Osa nuorista liikkuu kauemmas pyrkien löytämään uusia luolia elinpaikakseen; muut jäävät synnyinluolaansa. Näin populaatio sekä levittäytyy että säilyttää esiintymispaikkansa. Luola-aukkohämähäkki saavuttaa 2-3 vuoden iän, kun useimmat meikäläisistä hämähäkeistä elävät vain vuoden ajan.

Luola-aukkohämähäkin 20-30 cm kokoinen verkko on huomattavasti muuttunut, “yksinkertaistunut” heimon alkuperäisestä ratasverkosta, ja sitä käytetään harvoin saaliin pyyntiin. Hämähäkki viettää valtaosan ajastaan lähellä luolan (tai kellarin) seinää tai kattoa. Siellä se pyydystää maasiiroja, kovakuoriaisia, tuhatjalkaisia, talvehtivia perhosia ja muita pieniä eläimiä, joskus jopa kotiloita. Tyypillisesti nämä saaliit roikkuvat verkosta lyhyissä seiteissä. Tämä saalistuskäyttäytyminen, hyödyntämättä pyyntiverkkoa (joka on alkuperäinen saalistustapa), voidaan tulkita näiden eläinten käyttäytymisen geneettiseksi sopeutumaksi luolaelämään.

Luola-aukkohämähäkki Meta menardi on suuren kokonsa vuoksi yksi näyttävimmistä lauhkean vyöhykkeen luolien selkärangattomista eläimistä. Se elää vuoden ympäri luolissa, kaivosaukoissa ja kellareissa. Siksi luola-aukkohämähäkki on valittu myös vuoden 2012 luolaeläimeksi. Näin se edustaa laajempaa joukkoa eläimiä, jotka ovat riippuvaisia suojaisista luolista ja vastaavista paikoista, joissa lämpötila säilyy pakkasen yläpuolella. Saksan luola- ja karstialueiden tutkijoiden yhdistys pyrkii osoittamaan tämän hämähäkin valinnalla, että vielä on paljon tehtävää maanalaisten ekosysteemien ja niissä esiintyvien eläinten tutkimuksessa (katso www.hoehlentier.de).

Luola-aukkohämähäkki Meta menardi on siis valittu vuoden luolaeläimeksi ja vuoden eurooppalaiseksi hämähäkiksi 2012. Tämä osoittaa läheistä yhteistyötä luolien biologian tutkijoiden ja luolissa esiintyvien eläinryhmien erikoistuntijoiden välillä. Hämähäkkitutkijat (araknologit) tukeutuvat luolatutkijoiden (speleologien) tietoihin ja kokemuksiin lisätäkseen tietämystään maanalaisten elinympäristöjen lajistosta.

Olkaapa tarkkaavaisia ensi kerralla luolassa käydessänne: luola-aukkohämähäkki voi olla jossakin lähettyvillä. Sekä hämähäkki että munakotelo on helppo tunnistaa!

Christoph Hörweg & Seppo Koponen

Yhteydenotot Suomi

Seppo Koponen, Eläinmuseo, 20014 Turun yliopisto
sepkopo(a)utu.fi

Posted in Spider_of_the_Year_2012