Spider of the year 2015 – BG

Европейски паяк за 2015 година

Бръмчащ паяк – Anyphaena accentuata (Walckenaer 1802)

Anyphaena accentuata (Walckenaer, 1802) принадлежи към семейството на тръбните паяци или паяците фантоми (Anyphaenidae). В световен мащаб това семейство  паяци има над 500 вида, осем от които са намерени в Медитеранската област, шест в Европа и два в Централна Европа. Паяците фантоми приличат много на торбестите паяци, но се различават от тях по позицията на трахеините отвори, които при паяците фантоми лежат на средата на долната страна на коремчето.

Бръмчащите паяци са широко разпространени в Европа. Те предпочитат главно, стъблата и короните на широколистни дървета, но също така обитават и храсти и иглолистни дървета. Anyphaena accentuata се среща в низините, като вертикалното и разпространение не надвишава 1000 м.н.р. Най-високата находка е от Каринтиа (Австрия) и Унтергадин (Швейцария) около 1100 м. В България най-високата точка, където е намерена Anyphaena accentuata е 1075 м в Родопите (с. Сатовча).  През деня тези паяци се крият под гъстите листа на дърветата. Чифтосването и снасянето на яйцата се извършва също там. Те са нощни хищници, нападащи малки крилати насекоми. През зимата можем да намерим Anyphaena accentuata под кората на дърветата или под нападалата шума. Тези паяци навлизат и в човешкото жилище, като могат да бъдат видяни върху къщните стени извършващи нощните си патрули. Мъжките съзряват в ранното лято (Май – Юни). Възрастните от двата пола са най-активни от Май до Август.

Дължината на тялото при женските е 5–9 mm; мъжките са малко по-малки, 4–7 mm. Тялото е оцветено от бледо-жълто до кавяво, а главогръдът има черна, накъсана черна странична линия. По средата на коремчето има, характерни за този вид четири квадратни черни петна. Краката са напетнени в жълто-кафяво. Мъжките, често имат по-силно изразени петна.

Мъжките проявяват характерно брачно поведение. Те барабанят с педипалпите и първите двоики крака, като едновременно вибрират и с коремчето си. При тези действия се получава характерно бъмчене, което е дало и името „бръмчащ паяк“.

В Централа Европа, паякът не е застрашен и не се изискват специални защитни действия. Нормални мерки за защита на паякът на 2015 година са възстановяването на широколистните гори на характерни за тях места, заети от иглолистни насъждения.

Защо Anyphaena accentuata беше избран за паяк на тази година? При избора беше отчетено, че това семейство паяци не е номинирвано досега. Освен това, паякът е и лесно различим по четирите черни петна на гърба на коремчето. Това помага при неговото идентифициране при направени в природата снимки. Той може да бъде наблюдаван не само на открито, но често и в човешкото жилище. Понякога може да бъде и донесен с коледното дърво. Накрая, трябва да отблежим и характерното бръмчене, което го прави приятно необичаен.…

‘Паякът на годината‘ е избран от 83 арахнолога от 26 Европейски страни. Гласуването е координирано от Природонаучният музей – Виена, съвместно с Арахнологичното дружество (AraGes) и Европейското Общество по Арахнология (ESA).

Контакти България

Д-р Христо Делчев, Национален природонаучен музей – БАН, бул. Цар Освободител 1, 1000 София.

Posted in Spider_of_the_Year_2015