Spider of the year 2015 – SE

Den europeiska spindeln för år 2015

Trumspindeln – Anyphaena accentuata (Walckenaer 1802)

Trumspindeln, Anyphaena accentuata (Walckenaer, 1802) tillhör familjen spökspindlar (Anyphaenidae). Det finns något över 500 arter av spökspindlar, bara sex av dem finns i Europa och endast en av dem, trumspindeln, når Nordeuropa. I Sverige är den känd norrut till Medelpad. Både i Norge och Finland är den funnen som nordligast på ungefär samma breddgrad.

Spökspindlarna har många likheter med säckspindlarna (familjen Clubionidae) men har andningsöppningarna till trakéerna betydligt längre fram, ungefär mitt på bakkroppens undersida. De finns långt bak, nära spinnvårtorna hos säckspindlar och de flesta andra spindlar. Trumspindeln och de andra spökspindlarna är i värme mycket aktiva djur med ett ovanligt välutvecklat andningssystem. Trakésystemet är 3-4 gånger större än hos säckspindlarna. Till skillnad mot säckspindlarna har spökspindlarna klubbformade häfthår på fötterna.

Honorna hos trumspindeln har en kroppslängd på 5-9 mm. Hanarna är något mindre, 4-7 mm långa. Trumspindeln är lätt att känna igen på de fyra små mörka och kantiga fläckarna på bakkroppens ovansida. De liknar tillsammans  två par slokmustascher och jämförs ibland med bilmärket hos ett känt franskt bilmärke. Kroppsfärgen är ljusgul till brun och framkroppen har på sidan mörka sågformade band. Benen är bandade i gult och brunt. Hanarnas kroppsteckning är oftast mer kraftig och tydlig. Honan är ljus innan hon lägger ägg, men blir därefter mörkare.

Trumspindeln är vanlig i större delen av Europa och saknas bara i kallare områden i norr och högt upp i bergsområden, över 1100 m.ö.h. De föredrar trädstammar och -kronor av lövträd, men vistas ofta också på buskar och barrträd. Den är inte ovanlig i trädgårdar och kan ibland ses leta efter byten på husväggar.

Honorna gör ett gömsle i hopspunna löv. I dessa gömslen sker också parningen och honans äggläggning. Hanarna gör sällan gömslen. Hanarna har ett märkligt beteende vid uppvaktning av honorna. De trummar med sina pedipalper och första paret ben på honans gömsle och samtidigt vibrerar de med sin bakkropp, som då orsakar ett surrande ljud.

De är nattaktiva predatorer som mest jagar små vingade insekter. Mest aktiva är de på efternatten. Även på vintern är de aktiva vid temperaturer ner till några minusgrader när andra spindlar och insekter ligger i dvala. Säkerligen en stor fördel när det gäller att fånga byten.

På vinterhalvåret hittar man dem som nästan vuxna, som subadulta. Vuxna blir det på senvåren då de gör en sista hudömsning. Vuxna honor kan man hitta från maj till slutet av sommaren. Vanligast är de i maj och juni. De mer kortlivade hanarna hittar man nästan bara i maj och juni. Sällan ser man vuxna senare på året.

Arten är inte hotad utan livskraftig och vanlig där den finns. Den missgynnas av granplanteringar och gynnas av öppna löv- och blandskogar, liksom av äldre eller döda träd med lös bark.

Trumspindeln valdes till årets spindel av flera orsaker. Den har ett ovanligt beteende, både trumningen och surrandet under uppvaktningen och annars, den är lätt att känna igen, har en vid utbredning och den tillhör en familj som inte blivit vald till årets spindel tidigare. Dessutom kan den hittas under alla årstider, både nära hus och i skogar.

Årets europeiska spindeln 2015 röstades fram av 83 arachnologer från 26 olika europeiska länder.

Christoph Hörweg och Lars J. Jonsson

Kontakt Sverige

Lars J. Jonsson, Högskolan Kristianstad, 291 88 Kristianstad
lars.jonsson(a)hkr.se

Posted in Spider_of_the_Year_2015