Spider of the year 2007 – SE

Den europeiska spindeln 2007

Den större sandspindeln – Arctosa cinerea (Fabricius, 1777)

Med en kroppslängd på 14-17 mm hos honor och 12-14 mm hos hanar är den större sandspindeln (Arctosa cinerea) en av Europas största vargspindlar. På grund av deras  kontrastrika ljusa och mörka färgteckningar i gråbrunt och gulgrått så är dessa marklevande spindlar nästan omöjliga att upptäcka på sand eller grus när de inte rör sig. Färgteckningen har mer kontrast hos hanarna än hos honorna.

Denna vargspindel är ursprunglig på grusiga och sandiga havs-, sjö- och flodstränder. Den kan också påträffas i sand- och grusgropar. Där vattnet är oreglerad och varierar mellan årstiderna håller den större sandspindeln till nära vattenytan. Den håller till på områden fria från vegetation på grund av erosion orsakad av översvämningar. Reglering av sjöar och floder har det senaste seklet gjort att denna art försvunnit från många delar av Europa.

Den större sandspindeln är aktiv mellan mars och november. De bor då i rör i sanden som är tapetserade med spindelspinn. Rören lämnar de på natten för att söka föda. Deras silkesrör ligger nergrävda i sanden, ofta under stenar eller större trästycken. Gömslet ligger med öppningen mot vattnet, ofta i ett band mellan en halv och halvannan meter från vattenbrynet. Bland bytesdjuren märks skalbaggar, fluglarver, gräshoppor och andra spindlar. Från juni till augusti vaktar honorna sin avkomma. Dessa sprider sig från augusti till oktober, övervintrar, växer till och blir vuxna på sensommaren följande år. Efter en andra övervintring parar de sig och honorna lägger en ny kull. I Nordeuropa kan denna utveckling ta ännu något år. Eftersom generationerna överlappar kan man finna vuxna och juvenila spindlar samtidigt året om. Vid övervintringen gör den större sandspindeln i ordning ett gömsle ungefär 10 till 15 m från stranden, tillräckligt långt från bort för att undvika riskerna med översvämning. Om en översvämning sker på sommaren så spinner spindeln helt enkelt för öppningen och klarar sig med hjälp av den luftficka som då finns i boröret. Den större sandspindeln är utbredd från Medelhavet, genom Centraleuropa, norrut till Skandinavien och österut till Sibirien.

Mer information om Årets spindel, med bilder på alla tidigare valda spindlar och utbredningskartor, kan hittas på hemsidan för Arachnologische Gesellschaft: http://arages.de/publikationen/nachweiskarten/

Martin Kreuels & Lars Jonsson

Posted in Spider_of_the_Year_2007